Παρασκευή, Ιουλίου 20, 2007

Τι να κάνετε όταν δεν έχετε χρόνο για προπόνηση.

Όχι δε θα σας κάνω κήρυγμα. Πρώτον γιατί δεν είμαι παπάς και δεύτερον γιατί σας πιστεύω. Υπάρχουν φάσεις στη ζωή μας χαρούμενες ή λιγότερο χαρούμενες (και συνήθως δυστυχώς είναι οι δεύτερες), που όντως, ο,τι και να κάνετε δεν υπάρχει ούτε μισή ώρα για προπόνηση. Φάσεις που λόγω κάποιας οικογενειακής υποχρέωσης, περίθαλψης κάποιου συγγενικού προσώπου, σπουδών, εξετάσεων, ή για κάποιον άλλο λόγο, υπολογίζετε τα λεπτά που έχετε μέσα στη μέρα ώστε να τα καταφέρετε όλα: Δουλειά, μετακίνηση, υποχρέωση, κάποιο μάζεμα στο σπίτι, κάποιος ύπνος.

Ναι, το ξέρω, το συνειδητοποιώ, περνάω ακριβώς αυτή τη φάση τώρα. Και ίσως είναι η χειρότερη στιγμή να την περνάω γιατί συν όλων των άλλων, αποφάσισε και ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας να παντρευτεί. Κάτι το δίσεκτο έτος που ακολουθεί, κάτι ο καλός καιρός, κάτι η ηλικία, (όχι η δική μου βέβαια, των άλλων πάντα) έχουν οδηγήσει σε κύμα γάμων, από το οποίο πρέπει να επιβιώσουμε και να επιβιώσουμε αξιοπρεπώς γιατί αλλιώς θα με πουν ακοινώνητη γαϊδούρα και θα έχουν και δίκιο οι φίλοι μου.

Συμπέρασμα; ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΝΑ ΠΑΩ ΓΙΑ ΤΡΕΞΙΜΟ! Εδώ δεν προλαβαίνω να κοιμηθώ, δεν προλαβαίνω να σκεφτώ – το τρέξιμο θα προλάβω; Ακολουθεί λοιπόν το απόσταγμα της σοφίας μου σχετικά με το τι να κάνετε αν ποτέ βρεθείτε σε ανάλογη κατάσταση:

1. Σκάλες, σκάλες, σκάλες!

Οι σκάλες είναι η καλύτερη εφεύρεση του σύγχρονου ανθρώπου. Μπορεί να αφήσαμε το δάσος μας και να ήρθαμε να ζήσουμε σε τσιμεντένιες τρύπες, μπορεί να κάψαμε όλα τα δέντρα μας, αλλά τουλάχιστον φτιάξαμε σκάλες για να σκαρφαλώνουμε. Όπως το έχω υπολογίσει εγώ, ζω στον πρώτο και παρκάρω στο υπόγειο γκαράζ – δύο όροφοι, δουλεύω στο δεύτερο και παρκάρω στο δεύτερο υπόγειο, άλλοι τέσσερεις όροφοι. Βέβαια το πρωί, με το Laptop στον ώμο, την τσάντα στο ένα χέρι, το κινητό στο άλλο, το handsfree στα δόντια, (έχετε δει τα πρόστιμα του ΚΟΚ αν μιλάς στο κινητό σου όταν οδηγείς;;; ναι στα δόντια το handsfree να μην το ξεχάσω…!) και την τσάντα με το ταπεράκι και τα φρούτα στον αγκώνα, πολύ συχνά λέω παράτα το θα πάρω το ασανσέρ… Μετά όμως σκέφτομαι ότι μπορεί για τις υπόλοιπες τουλάχιστον τρεις ώρες να κάθομαι σε μια καρέκλα μπροστά από μια οθόνη, οπότε φτύνω το handsfree στην τσάντα, ρίχνω το κινητό πάνω στα φρούτα και… κατεβαίνω…. Αν υπολογίσω και την αναχώρηση μιλάμε για δώδεκα ορόφους. Μια χαρά - αναλογεί στην προθέρμανση…

2. Meetings – και επί γης ειρήνη…!

Τα meetings δεν είναι μόνο ένας καταπληκτικός τρόπος να γνωρίσεις κόσμο, να αποφύγεις να απαντήσεις σε ενοχλητικά τηλέφωνα, e-mails, fax κλπ. Είναι και μια υπέροχη ευκαιρία για προπόνηση. Το κόλπο είναι να τα οργανώνετε πάντα εσείς. Έτσι μπορείτε:

α. Να επιλέγετε την πιο μακρινή αίθουσα – σε άλλο όροφο, άλλο τμήμα, άλλο κτήριο ει δυνατόν.
β. Να πηγαίνετε πάντα πριν από τους υπόλοιπους να τσεκάρετε ότι είναι καθαρή η αίθουσα, ότι ο κλιματισμός δουλεύει, δεν υπάρχει άλλος μέσα που έχει ξεμείνει από άλλο meeting κλπ.
γ. Να γυρίζετε, να ειδοποιείτε τους άλλους ότι όλα είναι εντάξει και άντε πάμε όλοι μαζί να σας δείξω που γίνεται το meeting.
δ. Να ξεχνάτε κάτι σημαντικό ώστε να μπορείτε να επιστρέφετε στο γραφείο σας για να το φέρετε στο meeting. Είστε περισσότερος κερδισμένος/η αν τα αντικείμενα είναι δύο, περίπου ενάμιση κιλού και ενώ περπατάτε προς το meeting ανεβοκατεβάζετε τα χέρια σας…
ε. Να προσφέρεστε να συνοδεύσετε τους εξωτερικούς συνεργάτες μέσα κι έξω από την εταιρεία. Να τους αναγκάζετε επίσης και αυτούς να ανεβοκατεβαίνουν από τις σκάλες. Για να τους πείσετε μπορείτε να χρησιμοποιείτε πλήθος ευφάνταστων δικαιολογιών του τύπου «το ασανσέρ μας περνάει μια περίεργη φάση και προσπαθούμε να μην το κουράζουμε» ή «ουπς – το ακούσατε και εσείς αυτό το μπαμ; Μάλλον πρέπει να πάμε με τα πόδια…»
στ. Τέλος να προσφέρεστε εσείς να φέρνετε ποτά, νερά, καφέδες κλπ – όσο πιο πολλά τόσο το καλύτερο… και προς θεού ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε δίσκο – θα σας μειώσει τις διαδρομές και θα χαλάσει την προπόνηση…

3. Τρίπτυχο νερό, καφές, τουαλέτα….

Έχετε υπολογίσει ποτέ πόσες φορές σηκώνεστε από το γραφείο σας για να πιείτε νερό, καφέ ή να πάτε στην τουαλέτα; Δυο – τρεις φορές τη μέρα;;; ΜΕΓΑ λάθος!!! Δεν πετυχαίνουμε τίποτα έτσι – πρέπει να προσπαθήσετε παραπάνω. Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο πολύ πίνετε, πέρα από το ότι φυσικά ενυδατώνεστε, τρέχετε καλύτερα, φτιάχνετε επιδερμίδα και συκώτι (με αυτήν τη σειρά όμως), τελικά αυξάνετε και τα ταξίδια σας προς την τουαλέτα και προπονείστε. Σημαντικό – ποτέ μην έχετε μπουκάλι με νερό στο γραφείο σας – το κόλπο είναι να πίνετε, να τελειώνετε το ποτήρι και να πηγαίνετε να ξαναγεμίζετε. Επίσης σημαντικό – μην πίνετε ποτέ επιτόπου στον ψύκτη το νερό. Η σωστή ακολουθία κινήσεων είναι η εξής: σηκώνεστε (πριν διψάσετε – γενικά ισχύει το ότι όταν πια διψάσετε είναι αργά για τον οργανισμό σας), πάτε στην κουζίνα, παίρνετε ένα ποτήρι, πηγαίνετε στον ψύκτη, γεμίζετε με νερό, επιστρέφετε στο γραφείο σας, πίνετε, επαναλαμβάνετε τουλάχιστον τρεις φορές και μετά λογικά τρέχετε μέχρι την τουαλέτα….

Με συντηρητικούς υπολογισμούς και με το περιθώριο λάθους που φυσικά υπάρχει καθώς οι αποστάσεις διαφέρουν από γραφείο σε γραφείο, αν ακολουθήσετε τα παραπάνω με συνέπεια (δείτε το ως πρόγραμμα προπόνησης) διανύετε εβδομαδιαίως τουλάχιστον 15 χιλιόμετρα! Αρκούν λοιπόν για να καταφέρετε να επιβιώσετε της δύσκολης περιόδου της ζωής σας… απλά προσέξτε μη σας γίνουν συνήθεια γιατί μάλλον δε θα χαρούν πολύ οι διευθυντές σας όταν καταλάβουν τι κάνετε… εκτός φυσικά αν εσείς είστε ο διευθυντής/τρια οπότε ουπς – δεν έπρεπε να διαβάσετε όλα τα παραπάνω!

Δεν υπάρχουν σχόλια: