Δευτέρα, Νοεμβρίου 17, 2008

Τα κινητά τηλέφωνα και πώς βοηθάνε την καφέ αρκούδα στην Ελλάδα

Σήμερα έλαβα ένα Δελτίο Τύπου στο e-mail μου, που μου τράβηξε την προσοχή. Γι αυτό σας το παραθέτω αυτούσιο και σας λέω από τώρα ότι δεν ξέρω να απαντήσω σε τεχνικές απορίες - απλώς σας το μεταφέρω και για απορίες...υπάρχουν λεπτομέρειες στο κάτω κάτω μέρος! Το μόνο σχόλιο που έχω είναι ότι μία από τις πιο αστείες σχετικές εμπειρίες (και λιγάκι τρομακτική) που είχα ήταν πριν από αρκετά χρόνια, όταν νόμιζα στον τελευταίο αγώνα Pindos Challenge που είχα τρέξει ότι στους θάμνους δίπλα μου υπήρχε ένα αρκουδάκι. Αφού φρόντισα επιμελώς να απομακρυνθώ φοβούμενη μη συναντήσω και τη μαμά αρκούδα συνειδητοποίησα ότι το αρκουδάκι ήταν μάλλον κορμός και αντί να ηρεμήσω, κατά βάθος στενοχωρήθηκα. Χάρη σε τέτοιες πρωτοβουλίες όμως είχα τη χαρά έστω και για λίγο να νομίζω ότι συνάντησα αυτό το υπέροχο πλάσμα που δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα από την ελληνική φύση.

Η Vodafone υποστηρίζει ένα πρωτοποριακό επιστημονικό πρόγραμμα για την καφέ αρκούδα στην Ελλάδα

Η Vodafone υποστηρίζει ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, το οποίο αξιοποιεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Vodafone για την παρακολούθηση και την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοσυστήματός της.

Η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ έχει παρατηρήσει ότι οι αρκούδες χρησιμοποιούν τους στύλους της ΔΕΗ για να σημαδέψουν την περιοχή τους. Τα σημάδια αυτά αποτελούν εξαιρετικό γενετικό υλικό για μελέτη, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των ζώων μέσω δορυφόρων (GPS) και του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Vodafone.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Αρκτούρου τοποθετούν σε αρκούδες συσκευές εντοπισμού GPS-GSM, που δεν παρενοχλούν την κίνηση και συμπεριφορά των ζώων. Κάθε τέτοια συσκευή συνδέεται σε προκαθορισμένους χρόνους με δορυφόρους και αποθηκεύει σε μικροσκοπικό σκληρό δίσκο τη γεωγραφική θέση του ζώου. Ταυτόχρονα δημιουργεί ένα SMS με περιεχόμενο τις συντεταγμένες αυτές και το στέλνει μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Vodafone στους υπολογιστές στο επιστημονικό κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Με βάση τις πληροφορίες που θα προκύψουν από τις παραπάνω μεθόδους, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα δράσει έτσι ώστε να προστατέψει τους βιοτόπους της καφέ αρκούδας από πιθανά ζημιογόνες ανθρώπινες παρεμβάσεις, υποβάλλοντας συγκεκριμένες τεχνικές προτάσεις για τη διασφάλιση της επικοινωνίας των ζώων.

Η Vodafone υποστηρίζει το έργο αυτό, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας που εφαρμόζει.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Vodafone που αφορούν στον τομέα Εταιρική Υπευθυνότητα μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Vodafone , να στείλετε e-mail στη διεύθυνση CR.gr@vodafone.com ή τέλος, εάν είστε συνδρομητής Vodafone, να επικοινωνήσετε μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στο 1256, χωρίς χρέωση.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κυρία κυρία, να σας ρωτήσω... ;

Εσείς, πώς και λάβατε δελτίο τύπου σχετικά με Vodafone;

:P :P

Unknown είπε...

Είδες ένα πράγμα;; Εντελώς τυχαία! Θα είναι η δημοσιογραφική μου ιδιότητα λόγω του runner magazine μάλλον... :-)