Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2007

Δενδροφύτευση στα Καλύβια την Κυριακή 25 Νοεμβρίου

Θυμάστε την απελπισία μας το Καλοκαίρι όταν καιγόντουσαν τα πάντα γύρω μας; Την επιθυμία μας να βοηθήσουμε και τη δέσμευσή μας να συμμετάσχουμε σε αναδασώσεις; Τώρα είναι η ευκαιρία μας. Την Κυριακή ελάτε στις 10:00 το πρωί στο δημαρχείο των Καλυβίων Αττικής για να βοηθήσουμε το WWF σε οργανωμένη δενδροφύτευση.

Η μεγάλη πυρκαγιά στις 25 Αυγούστου 2007 κατέστρεψε τεράστια έκταση στο Πάνειο Όρος και τους γύρω λόφους και μαζί ένα από τα λίγα δάση της Αττικής. Η συνολική έκταση που κάηκε είναι περίπου 20 χιλιάδες στρέμματα. Σκοπός είναι να φυτευτούν 10-15 χιλιάδες δέντρα.

Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα εργαλεία (σκαλιστήρι ή τσάπα ή μικρά σκαπανικά, φτυάρι) για την αναδάσωση καθώς δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη των εργαλείων που θα χρειαστούν και όσα έχει το WWF στη διάθεση του δε θα καλύψουν τις ανάγκες. Επίσης το WWF θα χρειαστεί βοήθεια το Σάββατο για μεταφορά του εξοπλισμού από τον Αγ. Πέτρο Πεντέλης. Για πληροφορίες στείλτε mail στο support@wwf.gr

Αν θέλετε να έρθετε και δεν έχετε παρέα, απαντήστε απλά σε αυτό το post. Εγώ θα είμαι εκεί και μπορώ να φοράω κάτι γελοίο για να με γνωρίσετε, να με πλησιάσετε και να έχετε παρέα.

Ακολουθoύν και οδηγίες αναδάσωσης από το WWF. ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ!!!


ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ

Η κατάλληλη περίοδος για δενδροφύτευση είναι από το φθινόπωρο ως την αρχή της άνοιξης. Πριν από τα πρωτοβρόχια δεν ξεκινάμε αναδασώσεις, γιατί το έδαφος είναι πολύ ξερό. Είναι προτιμότερο οι εργασίες να γίνονται στην αρχή αυτής της περιόδου, ώστε μέχρι την άνοιξη τα φυτά να έχουν αποκτήσει ισχυρό ριζικό σύστημα και να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη θερινή περίοδο.

Για τη φύτευση ανοίγουμε ένα λάκκο βάθους μισού μέτρου περίπου και τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο του, προσέχοντας να μην χαλάσουμε την «μπάλα» με το χώμα που υπάρχει γύρω από τις ρίζες. Σκεπάζουμε προσεκτικά την «μπάλα» με χώμα, έτσι ώστε να μην φαίνεται. Τέλος διαμορφώνουμε ένα λάκκο γύρω από το φυτό, για να διευκολύνεται το πότισμα. Μετά τη φύτευση, ποτίζουμε. Σε αυτή την αναδάσωση θα υπάρχουν ανοιγμένοι λάκκοι σε κάποια σημεία.

Η επιτυχία της αναδάσωσης δεν εξαρτάται μόνο από το φύτεμα, αλλά και από τις περιποιήσεις που θα ακολουθήσουν. Τα πρώτα δυο-τρία χρόνια πρέπει να ποτίζουμε τα φυτά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ πριν από το καλοκαίρι πρέπει να βαθαίνουμε τους λάκκους και να τους ξεχορταριάζουμε. Έπειτα από κάποια χρόνια μπορούμε να κλαδέψουμε τα φυτά. Γενικά, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για συνεχή φροντίδα του χώρου, αν θέλουμε η αναδάσωση να είναι επιτυχής.

Εξοπλισμός:

Τσάπα ή σκαλιστήρι ή μικρά σκαπανικά
Φτυάρι
Μπιτόνι με νερό
Γάντια εργασίας
Καπέλο
Κολατσιό, νερό
Μικρό σακίδιο
Ζεστά και παλιά ρούχα
Μποτάκια ή Γαλότσες
Αδιάβροχο

Δεν υπάρχουν σχόλια: